Főoldal

2011. július 18., hétfő

Aulophorus furcatus (Naididae) - egy hazánkban ismeretlen haleledel


Egy hazai viszonylatban talán ismeretlen, de kiváló haleleségre szeretném felhívni a tisztelt akvaristák figyelmét. A tudományos neve: Aulophorus furcatus. Ez a vízben élő féreg némileg a tubira hasonlít, de méretei kisebbek, max. 20 mm hosszúság és 0,2 mm átmérővel rendelkezik. Rendkívül gyorsan szaporodik, körülbelül minden ötödik napon megduplázódik a mennyisége és így nagyon gazdaságos és hatékony lehet a termesztése. A másik, és akvarista szempontból talán leglényegesebb tulajdonsága az, hogy amennyiben kisméretű ivadékok részére feldarabolásra kerülnek, az el nem fogyasztott részek nem fogják az akvárium vizét elrontani, ugyanis minden kis darabka tovább fog élni és új állat fejlődik belőle. Rekord sebességgel regenerálódik. Etethető növényi táplálékkal pl. forró vízben megpuhított salátalevéllel. A mesterséges termesztése lényegesen könnyebb, mint a tubifexé és szaporodása is sokkal gyorsabb.

A killisek 10x10x10 cm kis vizes dobozokban tenyésztik melynek hőmérséklete 22-28 C folyamatos levegőztetés mellett. Pl. műanyag fagyisdoboz vagy hasonló. Az előzőleg felforrázott vízbe kell helyezni egy kb. 1,5-2 cm vastag szivacsdarabot, amelyre a későbbiekben rákerül az etetésükre használt élelem. Ha az információim helyesek, akkor legjobban az alábbi anyagokból készült massza mellett fejlődnek és szaporodnak leggyorsabban:

  1.  800 cm3 nyúltáp
  2.  100 cm3 sárgarépa
  3.  100 cm3 sörélesztő 
  4.    5 cm3 vízibolha
  5.     ha van, egy kis glükóz

Minden száraz összetevőt finomra kell őrölni majd forró vízben alaposan összekeverni, hogy a keveréknek egy viszonylag vastag tészta állaga legyen. Ezt a keveréket szárítva vagy nyers formában a hűtőben lehet tárolni. A férgeket 2-3 naponként kell etetni kb. azzal a mennyiséggel, mint a férgek tömege. Mondjuk egy csipetnyi.

De lehet etetni kis darab sárgarépával, őrölt nyúltáppal vagy fűliszttel, szárított banánhéjjal , zabpehellyel stb.


A férgek rendkívül érzékenyek az oxigénhiányra ezért a folyamatos levegőztetés vagy gyakori vízcsere fontos. Ezt a tulajdonságot a férgek összegyűjtése során lehet kihasználni, ugyanis az oxigénhiányos vízből a férgek feljönnek a víz felszínére vagy felkúsznak a tartó doboz oldalára. A nevelődoboz tetejét ki kell lyukasztani több helyen pl. varrótűvel és célszerű árnyékos vagy sötétebb helyen tartani. Ha minden nap kb. egyötödét leszüreteled a férgeknek, akkor ez serkentőleg hat a szaporodásukra, de arra célszerű vigyázni, hogy egy ilyen kis edényben a férgek mennyisége ne haladja meg a 100 grammot.
Egy 100 – 200 grammos kolóniából naponta 20-40 gramm eleség nyerhető ki. Ez nem sok élő eleségről mondható el. 

Közepes méretű halakig bezárólag még a legkényesebb és válogatósabb halak is megőrülnek érte. A méreteiből adódóan az ivadéknevelésben az egyik legjobb, leghatékonyabb és legolcsóbban előállítható eledel. Főleg téli időszakban. Az ivadékokat nem támadja meg, ugyanis főleg növényevő. Tápértéke hasonló a tubifexéhez.

*Megjegyzés: az infókat az interneten találtam, és sajnos nem rendelkezem még ilyen féreggel. Ezt a blogot azért írtam, hogy „több szem többet lát” alapon vagy sikerül valakinek begyűjteni hazai vízből (állítólag Szeged környéki vizekben előfordul) vagy egy külföldi akvaristáktól beszerezni, hogy itthon is elterjedhessen a halaink örömére.

Kérem, hogy akinek sikerült szert tennie egy kolóniára jelezze, illetve adjon oltást az akvarista társak részére is. Köszönöm.

Forrás: http://www.aquaria.com.ua/aulophorus.html


Napló:
2012. 03. 22.
Pár darab féreggel indított tenyésztem elkezdett látványosan terjeszkedni. 


Mint a fenti - egyébként nem túl jól sikerült - képen is látható, hogy a férgek ha élelmet észlelnek ilyen sűrű hordában lepik el a felkínált finomságot. Jelenleg még kísérleti szakaszban vagyok, ami az élelmezésüket illeti. Sok mindent megesznek ugyan, de keresem azt a csodatáplálékot melytől a lehető leggyorsabban szaporodnak. Úgy ítélem meg, hogy a mennyiségük kb. hetente megduplázódik. Azok a kis fehér pöttyök a daphnia trópusi rokona, a moina, mely szintén gyorsan elkezdett szaporodni. Úgy tűnik, hogy a két faj szimbiózisban képes élni egymással, a tekintetben, hogy a férgek végtermékén elszaporodó baktériumok kiváló táplálékot jelentenek a moinának, melyek cserébe folyamatosan szűrik a vizet. 



Egy kis zöld vízzel megkínáltam a Moina állományt, amitől pár nap alatt valósággal felrobbantak. 



 
Az üvegen látható, hogy pár A. furcatus kúszik a moina tömegben kaját keresgélve.

Lassan kezdhetek etetni velük és újabb telepeket indíthatok, hogy jusson minden halacskának egy kis desszert. Mielőbb párhuzamba kell állítanom több tenyészetet, mert az ördög nem alszik és nem szeretném ha tartalék nélkül egyszer csak összeomlana az állomány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése