Főoldal

2011. július 22., péntek

A díszhalak beszerzése

Az első blog bejegyzésemet azzal fejeztem be, hogy a következőben a halak beszerzéséről valamint az azt megelőző és az azt követő teendőkről fogok valamit írni. Most, hogy nekiveselkednék, rájöttem, hogy érdemes lenne néhány szót ejteni az állatkereskedelemről.

A díszhal importról...

Ezen témának érintése azért fontos, mert a súlyosabb díszhal-betegségek nagy része az úgynevezett importhalakkal érkezik hazánkba, és a megfelelő óvintézkedések elmulasztása esetén, tovább fertőzik a hazai halállományokat. A halakkal, a vízzel, a csomagolóanyaggal együtt jöhetnek baktériumok, vírusok és mindenféle egyéb paraziták, élősködők.

Azért fontos ezt megérteni Neked leendő haltulajdonosnak, mert jó lenne, ha úgy tekintenél minden friss beszerzésre, mint potenciális veszélyforrásra.  Csak zárójelben jegyzem meg, hogy személy szerint veszélyforrásnak tekintek minden halat, amit hazahozok, függetlenül attól, hogy import vagy sem. Ha jártál már komolyabb állatfarmon, akkor azt tapasztalhattad, hogy oda csak úgy besétálni nem lehetséges. Fertőtlenített védőöltözet, védő lábbeli kötelező kellék, de még így is csak külön engedéllyel és korlátozott számban lehet bejutni kísérettel. Már a kapubejáratnál gépjárműnek és személynek egyaránt át kell haladnia egy a gépjármű kerekeit és lábbelit fertőtlenítő rendszeren. Ezek csupán a minimálisan előírt óvintézkedések a fertőzések behurcolásának megakadályozása érdekében.

De kanyarodjunk vissza a halakhoz.

Milyen utat is jár be az áhított díszhalunk, mire sikerül megvásárolni a kereskedésekben?

A természetből történő befogást általában szegény és kizsákmányolt emberek, szerény felszereléssel és kevés hozzáértéssel végzik. A befogott halakat felvásárolják a „kupecek” akik a nemzetközi nagykereskedéseknek adják át.  A természetben fogott halak ennek során olyan kémiai, fizikai, biológiai stressz hatásoknak vannak kitéve, hogy még exportálásuk előtt jelentős részük elpusztul.  Az életben maradt példányokat a gyűjtőállomásokról különböző országokba exportálják. Ennek során a halakat többször átcsomagolják, sok esetben szakszerűtlenül zsúfoltan tárolják és szállítják. A fogás helyétől eltérő tulajdonságú vizekbe helyezik át minden átmenet vagy szoktatás nélkül. Az akklimatizálást és a karanténozást a költségek csökkentése érdekében nem vagy nem megfelelően végzik el. A különböző helyekről befogott halak keveredése, a fertőtlenítés nélküli közös eszköz használat, a zsúfoltság, az állatok rémült állapota, a kimerültség, az éhezés mind olyan stressz faktorok, amelyek kedveznek a különféle betegségek és élősködők elterjedésének, átfertőződéseknek.

A vadon befogott halak, szinte mindig hordoznak valamilyen betegséget vagy élősködőt mindegy, hogy Ázsiából, az Amazonas medencéből vagy Afrikából származnak.
Betegségek hordozói még akkor is, ha ők maguk nem betegek, ugyanis az immunrendszerük válaszreakciója az adott betegséggel szemben erős. Megbetegedésüket az válthatja ki, ha az immunrendszerük védekező mechanizmusában zavarok keletkeznek pl. a stressz hatások következtében.

Általában és nagyon röviden ilyen előzmények után kerül egy hal a hazai kereskedésekbe, ahol még azt sem tudják vagy akarják megmondani, hogy honnan származik az adott halfaj. Az alkalmazott kezelésekről, karanténról pedig semmilyen információt nem adnak. Minden alá van rendelve a profitnak, azaz a zoobusiness-nek.

A külföldön és itthon tenyésztett halakról érdemes lenne egy külön fejezetet írni, mivel éghajlati viszonyoktól függően igen eltérő körülmények és viszonyok mellett folyik a tenyésztés. Trópusi országokban majdnem természetes vad körülmények között mesterséges tavakban, ugyanakkor kevésbé jó éghajlati adottságú országokban jellemzően fedett és fűtött épületekben. Vannak olyan tenyészetek ahol gyakorlatilag steril közegben folyik a tenyésztés illetve olyanok is ahol különféle gyógyszerek/vegyszerek használata állandó és általános gyakorlat. Ennek megfelelő az eladott halak ellenálló képessége  illetve fertőzöttsége.
A minőségi hal jellemzően drága, de csak az ár nem garancia a jó minőségre.

Épp ezért minden leendő haltulajdonosnak azt javaslom, hogy mielőtt bármit tennél vagy vennél, előbb olvass el legalább egy hiteles és jó szakkönyvet. Lehetőség szerint többet is. Jó minőségű képek és filmek megtekintésével ismerkedj meg az adott halfaj fenotípusával és megjelenési formájával. Legyen világos képed arról, hogy egy adott halfaj hogyan néz ki és viselkedik egészségesen.

Beszerzés előtt és alatt is nagy önuralmat célszerű gyakorolnod. A birtoklási vágyat szűkítsd le lehetőleg egyetlen halfajra, melyről, az összes elérhető általános és specifikus szakirodalmat előzőleg már elolvastad olvasni és meg tanultad. Ma – szemben a régi lehetőségekkel – rengeteg információforrás áll rendelkezésedre a könyvesboltokban, az interneten. Ezek hitelességéről célszerű több forrásból is meggyőződni.
Érdemes alaposan áttanulmányozni a halfaj származási helyét, biotópját, tartási feltételeit. Szerintem a legjobb információforrásokat - a szakirodalmak mellett – az egyes halfajoknak szentelt internetes portálokon, tudományos halkatalógusokban, fórumokon, blogokban találod meg.  A legnagyobb szaktekintélyek is írnak blogokat vagy működtetnek internetes portálokat, melyekben a tanácsaikat el lehet olvasni és akár közvetlen segítséget is kérhetsz tőlük. Hasznos információkat más haltartóktól is kaphatsz, azonban első helyen mindig a vonatkozó szakirodalom legyen, a többi csak ráadás.

Sajnos egyes kereskedők és alkalmazottaik – nem eléggé elítélt módon - szándékosan félretájékoztatják a tudatlan vásárlót. Ha nem vagy biztos az eladó becsületességében, akkor tedd próbára.

Hogyan?

Több módja is van. Csak egy egyszerű példa: amennyiben az eladó egyszerre akar rábeszélni a komplett akvárium és a halak megvételére, akkor ott ne vásárolj! Minden szakkönyvben le van írva az, hogy az új akvárium indítása után időre van szükség, hogy a haltartáshoz szükséges biológiai feltételek kialakuljanak. Amennyiben az eladó erről nem tájékoztat, azt nem a feledékenysége miatt teszi.

Az akvaristák általában egymástól vagy helyi díszállat-kereskedésekből szerzik be kedvenceiket. Ritkán, de az is előfordul, hogy távolabbi – akár más földrészről - tenyésztőtől vagy kereskedőtől rendelnek halakat. Ők már a tapasztaltabb és fanatikusabb haltartók táborát képviselik. Mindegyik beszerzési forrásnak megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. Ha tőlem azt kérdezné valaki, hogy akkor hol is vásároljon, akkor elsősorban a hozzá legközelebb élő tenyésztőt vagy hobbi társát ajánlanám. Bár a kereskedők üzleteiben nagyobb és bőségesebb a választék - így a kísértés is nagyobb – de a különféle helyekről és földrészekről származó halakat körülményesebb a helyi adottságokhoz akklimatizálni, és sok esetben számolni kell akár jelentős veszteséggel is. Abban az esetben ha hazai tenyészetből származik a hal és közvetlenül a tenyésztőtől vásárolsz jobbak az esélyek egészséges és életrevaló halakat vásárolni. Természetesen ha ugyanazt a halat kereskedésben szerzed be, akkor minden esély megvan arra, hogy az állomány már átfertőződött, ezért nagyon körültekintően kell eljárnod.

Mint a bevezetőben már említettem főleg a Poecilia reticulata-val kapcsolatos írásaim lesznek, de természetesen ezek érvényesek lehetnek más halfajokra vonatkozóan is.

Ha kereskedésben vásárolsz, az alábbiakra figyelj:

  • Az üzlet legyen tiszta és rendezett.
  • Az akváriumok legyenek tiszták, bomlástermékektől, felhalmozódott törmelékektől mentesek.
  • A medence első ablaka ne legyen algás, amely megnehezíti a halak szemrevételezését.
  • Ne legyen egyetlen akváriumban sem elpusztult vagy haldokló hal! Oszlásnak indult meg főleg ne! Sajnos láttam már ilyet.
  • Ha beteg halak vannak egy akváriumban, és azon nincs feltüntetve a „nem eladó” jelzés, akkor ott semmiképpen nem érdemes vásárolni egyik akváriumból sem!
  • Előnyben kell részesíteni azt a kereskedést, ahol az eladásra kínált halakat növényekkel teljesen berendezett és nem túlnépesített csupasz akváriumból kínálják eladásra, ugyanis a stressz-mentes környezet fontos szempont a halak egészsége szempontjából. Természetesen nem egyszerű kérdés ez a kereskedő számára sem, ahol több száz vagy több ezer hal rendszeres forgalmát bonyolítják. De az legyen az ő gondja.
  • Minden akváriumhoz tartozzon egy tájékoztató címke, melyen helyesen fel van tüntetve a hal tudományos elnevezése és ára. Ezek az információk kizárólag azokra a halakra vonatkozzanak, amelyek az adott akváriumban úszkálnak. Minden becéző vagy népi elnevezés megtévesztő és helytelen.
  • Ha rövid tájékoztató van kifüggesztése a halak tartási körülményeiről, kifejlett méretükről, esetleg „kezdőknek ajánlott/nem ajánlott” figyelmeztetéssel az igényes kereskedőnek tekinthető. Személy szerint mindenféleképpen kívánatosnak tartanám, ha a víz paraméterei, az addig alkalmazott élelmiszerek és a halak származási helye/tenyésztő neve is fel lennének tüntetve. Ez mindenképpen igényességre felelős tevékenységre utalna, nemkülönben fontos információ a leendő haltulajdonos számára.
  • Érdemes tesztkérdéseket feltenni az eladónak, olyan dolgokról, melyeket a szakirodalomban már olvastál. Ha helytelen vagy megtévesztő választ ad, akkor ott nem érdemes vásárolni. Pl. egy adott halnak mekkora lesz a kifejlett mérete? vagy egy újonnan berendezett akváriumba mikor lehet a halakat betelepíteni? vagy a Carassius auratus (aranyhal) tarthatom-e egy akváriumban a Cheirodon axelrodi-val (vörös neonhal)? vagy a Hemicromis bimaculatus (bíborsügér) társítható-e a Poecilia reticulata-val? Természetesen a kérdésekre adandó helyes válaszokból fel kell készülni. Ha helyes és segítőkész válaszokat ad, akkor megnőhet a kereskedő iránti bizalmad, mert ebből azt szűrheted le, hogy nem feltétlenül a pillanatnyi haszonszerzést helyezi előtérbe. Egy jó díszhal-kereskedő hosszabb távú és rendszeresen visszatérő vásárlóban érdekelt. És itt a hangsúly a jó és lelkiismeretes kereskedőn van.
  • Érdemes figyelni arra, hogy hogyan bánik a halakkal. Ha kifogásakor hosszasan hajszolja és fárasztja a halat, akkor érdemes meggondolni a vásárlást. Az ily módon okozott stressz ugyanis összeadódik a szállítás, az új hely okozta megpróbáltatásokkal és az betegséghez vagy akár elhulláshoz is vezethet.
  • Olyan boltban ne vásárolj, ahol azt látod, hogy a frissen érkezett halat kicsomagolás után egyből kiteszik eladásra. Ez egy nagyon felelőtlen magatartás. A karantén mindig kötelező, még akkor is, ha belföldi tenyésztőtől származik a hal. Az ilyen kereskedő felelőtlen és egyben igénytelen is. Sajnos az üzletek jelentős része gazdasági megfontolások miatt ezzel nem sokat törődik, mert plusz költséggel jár a 3-4 hetes karantén, etetés, fűtés, vízcsere stb.
  • Ugyancsak vakmerő hozzáállás az amikor, ugyanazt a halfogó hálót használják minden akváriumban. Kívánatos lenne minden egyes medencéhez külön hálót alkalmazni, vagy minden használatot követő hálófertőtlenítés és tiszta vízzel való öblítés.  Van ilyen kereskedés! (Ez egyébként az otthoni haltartásban is fontos szabály) Minden elismerést megérdemelnek azok a kereskedések ahol így járnak el. Mennyibe is kerül egy halháló? Ha ezen spórol, akkor más költségesebb dolgokon is fog, mint például a karantén.
  • Célszerű több kereskedést is felkeresni, megtekinteni és összehasonlítani a halakat. Erre van idő, ugyanis a berendezett akváriumnak még „érnie” kell a betelepítéshez.
  • Jó, ha tudod: sok kereskedő, ha kiszagolja azt, hogy kezdővel van dolga, akkor nagy valószínűséggel mindenre igyekszik majd rábeszélni, főleg azokra a dolgokra, amitől szabadulni szeretne! A felkészült és ismeretekkel rendelkező vásárlót általában más elbánásban részesítik.

Mire figyelj a Poecilia reticulata azaz a Szivárványos guppi beszerzésénél:

…….folytatás hamarosan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése